بررسی علائم، علت و روشهای درمان انواع شوره سر
شوره سر، پوستههای سفید رنگی است که در اثر تجمع سلولهای مرده پوست در موها ایجاد میشود. در واقع سلولهای مرده پوست شروع به ریزش کرده و در اثر این اتفاق، شوره سر ایجاد میشود. این وضعیت معمولاً بیضرر است و با عوارضی همراه نیست؛ اما ممکن است گاهی با خارش همراه شود. احتمال وقوع شوره سر در هر فردی با هر سنی وجود دارد؛ اما معمولاً جوانان و افراد میانسال بیش از دیگران با این موضوع درگیر هستند. این وضعیت دارای شدتهای مختلفی بوده و ممکن است خشک یا چرب باشد.
بهداشت ضعیف نمیتواند عاملی برای تشدید یا ایجاد شوره سر باشد؛ اما معمولاً زمانی که فرد موهای خود را بهطور مرتب شانه نزده یا آنها را نمیشوید، شورهها بیشتر به چشم میآیند. عوامل دیگر نظیر سن افراد، شرایط آب و هوایی، سطح استرس افراد، شرایط سلامتی و برخی بیماریها، شیوه مراقبت از موها و کیفیت محصولات مراقبتی مو میتواند باعث تشدید شوره سر شود.
شما میتواند برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه پوست، مو، لیزر و زیبایی و مشکلاتی نظیر شوره سر ، از خانم دکتر هما فاتحی به لینک سوالات کاربران مراجعه نمایید و جهت مراجعه حضوری به مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.
علت ایجاد شوره سر
1 . کم شستن موها
اگر موهایتان را به طور مرتب نشویید، چربی و سلولهای پوست سر تجمع پیدا میکنند و پوست سر شوره میزند.
2. مخمرهایی شبیه قارچ (مالاسه زیا)
مالاسه زیا روی کف سر بسیاری از افراد بزرگسال زندگی میکند؛ اما در برخی افراد موجب سوزش و خارش پوست سر می شود. همچنین رشد سلولهای پوست را بیشتر می کند. در نتیجه، سلولهای اضافی پوست میمیرند، میریزند و به صورت پوسته های سفید روی مو یا لباس دیده می شوند. هنوز مشخص نشده است که چرا مالاسه زیا موجب تحریک پوست کف سر در بعضی افراد می شود.
3. پوست خشک
بیشتر پوسته پوستههای ناشی از پوست خشک ، نسبت به علل دیگر بروز شوره، کوچکتر هستند و چربی کمتری دارند. همچنین، قرمزی و التهاب پوست در این مورد کمتر است.
4. حساسیت به محصولات مراقبت از مو (درماتیت تماسی)
گاهی، حساسیت به مواد مشخصی در محصولات مراقبت از مو یا رنگ مو میتواند موجب قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست سر شود.
5. پوست چرب و حساس (درماتیت سبورهای)
این اختلال، یکی از رایجترین علل بروز شوره سر بوده و نشانهی آن، پوستی قرمز و چرب است که با پوستههای سفید یا زرد پوشیده شده است. درماتیت سبورهای ممکن است بر پوست سر و نواحی که در آنها غدد چربی فراوان هستند، اثر بگذارد.
انواع شوره سر
انواع شوره سر وجود دارند که شناخت آنها به درمان هر چه سریعتر این بیماری کمک می کند:
- شوره سر خشک: اگر پوست سر خشک شود سبب می شود لایه های مسطح و دایره ای شکلی از پوست سر جدا شود. این شوره خارش آزار دهنده ای را بر روی پوست سر به وجود می آورد.
- شوره سر چرب: در این نوع شوره که در اثر چربی بیش از اندازه پوست سر به وجود می آید، همانند مورد قبلی لایه هایی از پوست به شکل برجسته و زرد رنگ بر روی پوست سر نمایان می شوند که جدا کردن آنها از سر دشوار است و اگر لایه پوستی را جدا کنید معمولاً خارش شدید دارد و خونریزی پدید می آید.
درمان شوره سر
محصولات مو و پوست سر، چه دارویی و چه غیر دارویی، به صورت محلول، فوم، ژل، اسپری، پماد و روغن در دسترس هستند. ممکن است لازم باشد بیش از یک محصول را امتحان کنید تا روتین مناسب خود را پیدا کنید و احتمالاً به درمان مکرر یا طولانی مدت نیاز خواهید داشت. اگر در اثر استفاده از هر محصولی دچار خارش یا سوزش شدید، مصرف آن را متوقف کنید. شامپوهای شوره سر بر اساس دارویی که دارند طبقه بندی میشوند. برخی از آنها در فرمولاسیونهای قوی تر با نسخه در دسترس هستند.
- شامپوهای پیریتیون روی (DermaZinc، Head & Shoulders و دیگران). اینها حاوی عامل ضد باکتری و ضد قارچ روی پیریتیون هستند.
- شامپوهای مبتنی بر قیر (Neutrogena T/Gel، شامپو زغال سنگ 18 Scalp و غیره). قطران زغال سنگ سرعت مرگ و پوسته پوسته شدن سلولهای پوست روی سر را کاهش میدهد. اگر موهایی رنگ روشن دارید، این نوع شامپو ممکن است باعث تغییر رنگ شود. همچنین میتواند پوست سر را نسبت به نور خورشید حساس تر کند.
- شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک (شامپو ضد شوره جیسون، Baker P&S و غیره). این محصولات به از بین بردن پوسته پوسته شدن کمک میکنند.
- شامپوهای سلنیوم سولفید (Head & Shoulders Intensive، Selsun Blue و غیره). اینها حاوی یک عامل ضد قارچ هستند. از این محصولات طبق دستور مشاوره پزشکی استفاده کنید و بعد از شامپو به خوبی آبکشی کنید؛ زیرا میتوانند رنگ مو و پوست سر را تغییر دهند.
- شامپوهای کتوکونازول (ضد شوره نیزورال): این شامپو برای از بین بردن قارچهای ایجاد کننده شوره سر که روی پوست سر شما زندگی میکنند در نظر گرفته شده است.
- شامپوهای فلوسینولون (Capex، Derma-Smoothe/FS و غیره). این محصولات حاوی یک کورتیکواستروئید برای کمک به کنترل خارش، پوسته پوسته شدن و تحریک است.
دستورالعملهای مربوط به هر بطری شامپو را که امتحان میکنید بخوانید و دنبال کنید. برخی از محصولات باید برای چند دقیقه باقی بمانند، در حالی که برخی دیگر باید به سرعت شسته شوند. اگر چندین هفته به طور منظم از شامپوهای دارویی استفاده کردهاید و همچنان شوره دارید، با پزشک یا متخصص پوست خود صحبت کنید. ممکن است به یک شامپوی قوی یا لوسیون استروئیدی نیاز داشته باشید.
پیشگیری از بروز شوره سر
- نمی توان از شوره سر پیشگیری قطعی به عمل آورد؛ اما برای به حداقل رساندن شدت آن میتوانیم از روشهای زیر استفاده کنیم.
- هرگز پوست سر را با ناخن نخارانيد؛ چرا که اين کار ممکن است باعث ايجاد عفونت گردد. در عوض از نوک انگشتان برای اين کار استفاده کنيد.
- در محلی که هستيد از يک مرطوب کننده هوا استفاده کنيد تا هوا مرطوب شود.
- مصرف رنگ مو و محصولات حالت دنده مو که در آنها الکل به کار رفته است را محدود کنيد.
- به اندازه کافی از ويتامينها به خصوص گروه B در رژيم غذايی خود استفاده کنيد.
- شانه کردن مرتب موها و قرار گرفتن در معرض هوای آزاد و تمیز تأثیر بسیاری در درمان شوره سر دارد.
- میتوانید برای افزايش گردش خون در سر، پوست آن را با نوک انگشتان خود به صورت دايره ای ماساژ دهيد.
- اگر ميزان شوره سر زياد نيست و در حد متوسط قرار دارد، می توانيد روزی یک بار موهای خود را با شامپوی معمولی بشوييد. با اين کار تقريباً تمام شوره سر از بين خواهند رفت. سعی کنيد از شامپوهای معمولی و یا شامپو بچه استفاده کنيد. شامپوهايی که قدرت پاک کنندگی بالايی دارند، پوست سر را خشک کرده و موجب می شوند که ميزان شوره سر بيشتر شود.
- رعایت رژیم غذایی و پرهیز از خوردن چربیهای حیوانی، پرهیز از زیادهروی در مصرف شیرینیها، شکلات، آجیل، غذاهای سرخ شده و پر ادویه و غذاهایی که روی آنها فرایندهایی انجام گرفته مثل انواع کنسروها و قهوه غلیظ. خوردن سبزیها و میوهها و مواد پروتئیندار به مقدار فراوان برای درمان شوره سر توصیه میشود. غذاهایی که ویتامینهای A، E، B و پروتئین به حد کافی دارند، از شوره سر جلوگیری میکنند.
زمان مراجعه به پزشک
شوره سر معمولاً با درمانهای خانگی یا استفاده از شامپوهای ضد شوره، درمان میشود. این درمان، ممکن است زمان بر باشد؛ اما معمولاً شوره سر، خطر زیادی برای بدن ایجاد نمیکند. با این حال، در موارد زیر سعی کنید حتماً به پزشک پوست و مو مراجعه کنید:
- اگر نشانههایی از عفونت، قرمزی، رطوبت یا تورم را مشاهده کردید.
- اگر پوست سرتان بسیار خارش دارد.
- اگر پسوریازیس ، اگزما یا جوشهای مشکوک را روی پشت، کمر، بازوها، پشت گوشها و روی پلکهایتان مشاهده کردید.
- اگر پس از چند هفته درمان، شورههای سر بهبود پیدا نکرد
زاویه سازی صورت و تزریق فیلر چانه در اصفهان از اقداماتی است که توسط دکتر هما فاتحی، با استفاده از بهترین فیلرها و بکارگیری تکنیک مناسب در تزریق، انجام میشود و با نتایجی چشمگیر همراه میگردد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا بین شوره سر و ریزش مو ارتباطی وجود دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-12-29تاریخ بروز رسانی : 1401-01-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .