مو خوره چیست؟ جلوگیری از موخوره
موخوره با نام تریکوپتیلوزیس (Trichoptilosis) شناخته میشود که به معنای شکاف انتهایی ناشی از پاره شدن یا شکافتن فیبر مو است که معمولاً در انتهای رشته مو رخ میدهد؛ اما ممکن است گاهی اوقات در بالای مو نیز رخ دهد. اگرچه وجود مقدار کمی موخوره در موی افراد کاملاً طبیعی است، وجود مقادیر زیاد آن میتواند علامتی هشداردهنده برای بهداشت موی سر باشد. به دلیل نحوه حالت دادن به موها، شدت آن، استفاده از محصولی یا استفاده از وسایل گرم شونده، ممکن است موخوره شما نسبت به بقیه افراد بیشتر باشد. برخی شرایط خاص محیطی مانند، آب و هوا (باد، باران، آفتاب)، آلودگی و سبک زندگی نیز میتوانند بر کیفیت موهای فرد تأثیر بگذارند و باعث آسیب پذیری بیشتر موها شوند.
هنگامی که کوتیکولها (فلسهایی که روی هم تداخل دارند و هسته رشته مو را میپوشانند) آسیب میبینند، در برابر فیبر صاف نمیشوند. این بدان معنا است که نور به خوبی از روی مو منعکس نمیشود، به همین دلیل افراد دارای موخوره اغلب متوجه کمبود درخشندگی میشوند. این کوتیکولهای آسیب دیده از انعطاف پذیری کمتری نیز برخوردار هستند، به این معنی که در برابر یکدیگر هموار نیستند؛ اما تمایل به گره خوردن و شکسته شدن بیشتری دارند. موخوره نه تنها از نظر زیبایی شناختی ناراحت کننده است، بلکه نشان از آسیب، خشک شدن و وضعیت کلی ناسالم مو دارد. نکته مهم در مورد موخوره این است که این عارضه ربطی به جنسیت نداشته و زیاد پیش میآید که شاهد موخوره در مردان هم باشیم. همچنین موخوره ارتباطی با قد موها و جنس آنها ندارد و ممکن است در موهای کوتاه یا صاف، بلند یا فر و روشن یا تیره دیده شود.
شما میتواند برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه پوست، مو، لیزر و زیبایی و مشکلاتی نظیر موخوره، از خانم دکتر هما فاتحی به لینک سوالات کاربران مراجعه نمایید و جهت مراجعه حضوری به مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.
عوامل ایجاد موخوره
- خشک شدن بیش از حد موها
- استفاده از شامپوهایی با خاصیت تهاجمی
- شستشوی زیاد مو
- استرس زیاد
- باد، هوای سرد، اشعه ماوراء بنفش و گرما همگی باعث آسیب مو می شوند.
- آسیب مکانیکی مانند شانه زدن بیش از حد موها
- رنگ کردن بیش از حد مو
- پرم های شیمیایی
- آسیب ناشی از گرما: مانند استفاده از اتو مو و سشوار
علائم موخوره
موهای آسیب دیده، ظاهری شکننده و کاه مانند دارد. ساقه مو شکننده و مستعد شکستن است و در نتیجه آن شکاف هایی ایجاد می شود و موهایی گنگ و بی نظم ایجاد می شود. وقتی مو دچار موخوره می شود، هرگونه حالت دهی با گرمای اضافی فقط باعث بدتر به نظر رسیدن مو می شود و بازیابی آن طولانی تر می شود. شاخص ترین علامت موخوره، نا مرتب بودن نوک موها است. همچنین به علت شکسته شدن مو از ساقه، نقاط ریزی در نواحی پایین مو به چشم می خورد که نشان دهنده نقطه شکسته شدن مو است.
انواع موخوره
موخوره ها انواع مختلفی دارند و ممکن است در هر بخشی از ساقه ی مو ظاهر شوند. موخوره ها بر اساس شکل و محل تشکیل در یکی از گروه های زیر قرار می گیرند:
- موخوره به شکل پر: رنگ کردن مکرر موها، برخی مدل های کوتاهی و تمیز نکردن آلودگی موها باعث ایجاد این وضعیت می شود. اگر به انتهای ساقه ی مو دقت کنید، مانند پر شاخه شاخه به نظر می رسد.
- موخوره ی دو شاخه: ساده ترین و شایع ترین نوع موخوره، نوع دو شاخه است که در انتهای مو به وجود می آید. اگر به انتهای ساقه ی موی خود دقت کنید، به آسانی می توانید این نوع موخوره را که به شکل Y است مشاهده کنید.
- موخوره ی سه شاخه: موخوره سه شاخه در انتهای موها و به شکل چنگال ظاهر می شود. این نوع موخوره در اثر خشکی و کمبود آب و رطوبت به وجود می آید. وقتی کوتیکول مو ضعیف شد و آسیب دید، از کورتکس مو جدا می شود و به شکل سه شاخه در می آید.
- موخوره ی درختی: وقتی که موهایتان را پوش می دهید، به کوتیکول ساقه ی مو آسیب وارد می کنید و این نوع موخوره ایجاد می شود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ی ماوراء بنفش خورشید هم همین لطمه را به موها می زند.
- موخوره ی ناقص: این نوع موخوره معمولاً در اثر کشیده شدن بیش از حد ساقه ی موها و در نتیجه تضعیف کوتیکول به وجود می آید. موخوره ی ناقص در افرادی که عادت دارند موهای خود را دم اسبی ببندند، بیشتر دیده می شود.
- موخوره ی نقاط سفید: سوختگی موها بر اثر مواد شیمیایی دلیل اصلی به وجود آمدن این نوع موخوره است. موخوره ی نقاط سفید، بدترین نوع موخوره می باشد.
- موخوره ی گره ای: موخوره های گره ای، ساقه های گره خورده به نظر می رسند؛ اما واقعا گره نیستد. قرار گرفتن ساقه ی مو در معرض حرارت و دمای بالای دستگاه های حرارتی و تنش های فیزیکی، این نوع موخوره را به وجود می آورد. اگر برای جلوگیری از آن مراقبت های لازم را انجام ندهید، تعداد این موخوره ها در کل ساقه ی مو افزایش می یابد و ساختار مو آسیب بیشتری می بیند.
افراد مستعد موخوره
اگر چه این عارضه ممکن است برای هر کسی رخ دهد؛ اما نژاد آفریقایی به دلیل داشتن موهای فر، بیشتر از دیگر نژادها به آن مبتلا میشوند. دلیل این موضوع قرار گرفتن ساقه مو به شکل بیضی و بر روی همدیگر است. همچنین زنانی که به سن یائسگی نزدیک میشوند، بیشتر شاهد دوشاخه شدن موهایشان هستند. در واقع با پایین آمدن سطح استروژن، روغنهای طبیعی تولید شده در پوست سر کاهش می یابد. در این مواقع ممکن است موها خشک شده و احتمال شکسته شدن و بروز موخوره در آنها بیشتر شود.
جلوگیری از موخوره
با رعایت نکات زیر می توانید موها را سالم نگهداری کنید و از این عارضه جلوگیری نمایید:
- از حرارت زیاد دوری کنید. اگر عادت دارید بلافاصله پس از حمام موها را با سشوار خشک کنید بهتر است این عادت را به کلی کنار بگذارید. بگذارید موها در دمای اتاق به طور طبیعی خشک شوند تا رطوبت لازم در موها حفظ شود.
- مصرف اسیدهای آمینه را افزایش دهید. از عادات غذایی ناسالم خود پرهیز نمایید. به طور کلی رشد مو به مقدار کافی پروتئین، ویتامین، آهن و روی نیاز دارد. منابع غذایی متنوعی وجود دارد که سرشار از اسیدهای آمینه است. کلم بروکلی، مرغ، آجیل، تخم مرغ، ماهی، حبوبات و محصولات لبنی همگی برای سلامت موها بسیار مفید هستند.
درمان موخوره چیست؟
باید دانست که درمان موخوره به صورت کامل امکانپذیر نیست. در واقع هر زمان که موخوره در ساقههای متعدد مو مشاهده شود، راهی به جز کوتاه کردن بخشهای مبتلا وجود ندارد؛ اما درصورتی که در مراحل ابتدایی باشید یا تعداد کمی از موهایتان درگیر شده باشد، میتوان برخی راههای مؤثر را در پیش گرفت. پیشنهادهای پزشکان متخصص مو در این مواقع شامل موارد زیر میشود:
- استفاده از سرمهای تقویت مو
- استفاده از ماسکهای مخصوص موخوره
- استفاده از روغنهای نرمکننده و مخصوص
- استفاده از ویتامینهای خوراکی
- در پیش گرفتن هریک از این راهکارها پس از کوتاه کردن موخورهها از ساقه میتواند به پیشگیری هرچه بهتر و کاملتر از ابتلای مجدد کمک کند.
عوارض موخوره
این اتفاق معمولاً عوارض متعددی را در پیش دارد که عبارتند از:
- شکستن و از بین رفتن ساختار ساقه مو
- تضعیف ریشه مو
- افزایش ریزش مو با تضعیف ریشه
- کدر شدن رنگ مو
- نامرتب شدن ظاهر مو
لیزر اندولیفت در اصفهان توسط دکتر هما فاتحی انجام می شود. زیباجویان عزیز می توانند جهت مشاوره و تعیین نوبت برای جوانسازی با لیزر اندولیفت، تزریق ژل و چربی، لیزر موهای زائد و ... با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایند.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علل اصلی ایجاد موخوره
تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1402-02-07 -
کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-08-21تاریخ بروز رسانی : 1402-01-30
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .