علت و درمان پرمویی زنان (هیرسوتیسم)
پرمویی به معنای رشد موهای زائد در قسمت هایی از بدن است که به طور معمول وجود ندارند. مقدار موی بدن شما عمدتاً با توجه به ساختار ژنتیکی تعیین میشود. طیف وسیعی از توزیع، ضخامت و رنگ عادی مو به علت تفاوتهای ارثی وجود دارد. با این حال، هیرسوتیسم یکی از بیماریهای پزشکی است که ممکن است ناشی از افزایش هورمونهای مردانه بهنام آندروژنها، به وجود آید. زمانی که تعادل هورمون های بدن زنان به هم می خورد میزان تستوسترون بیشتری در بدن ایجاد و به علت افزایش هورمون مردانه رشد موهای زائد مشابه مردان بیشتر می شود. نام دیگر پرمویی در زنان هیرسوتیسم است. هیرسوتیسم وضعیت رشد ناخواسته و مردانه مو در زنان است و سبب میشود در برخی از نواحی مانند صورت، سینه و پشت که مردان معمولاً مو در میآورند، موهای تیره و ضخیم رشد کنند. ترکیبی از درمانهای پزشکی و خود مراقبتی روش درمانی بسیاری از زنان مبتلا به هیرسوتیسم است.
عوامل ایجاد پرمویی زنان
پرمویی در زنان ممکن است به علل زیر باشد:
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) این شایعترین علت پرمویی در زنان است. این یک اختلال است که باعث مشکلات هورمونی میشود.
- اختلالات غده هیپوفیز، غده فوق کلیوی یا غده تیروئید
- توموری در تخمدان که باعث ایجاد آندروژن اضافی میشود.
- مقاومت شدید به انسولین
- تغییرات هورمونهای ناشی از یائسگی
- استفاده از استروئیدهای آنابولیک یا کورتیکواستروئیدها
- استفاده از دارو برای درمان آندومتریوز
- سایر داروهای خاص
- در بعضی موارد، علت آن مشخص نیست که به آن پرمویی ایدیوپاتیک گفته میشود.
علائم پرمویی در زنان
علائم و نشانههای پرمویی در زنان به علت اصلی بستگی دارد؛ اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر ناگهانی رنگ مو، سرعت رشد، ضخامت یا توزیع
- موهای زائد در نواحی «مردانه» بدن مانند صورت، کمر، شکم، رانهای داخلی و باسن.
تشخیص هیرسوتیسم
- پزشک با تمرکز ویژه روی چرخه قاعدگی بیمار، تاریخچه پزشکی او را بررسی میکند.
- در شرایطی که بیمار الگوی قاعدگی منظمی داشته باشد، هیرسوتیسم احتمالاً علت ژنتیکی یا ارثی دارد.
- در مواقعی که فرد قاعدگی نامنظم داشته باشد، علت آن میتواند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد.
موارد زیر همچنین ممکن است به شناسایی تومورها یا بی نظمی های جسمی منجر به هیرسوتیسم کمک کند:
- MRI از مغز
- CT اسکن غده آدرنال
- سونوگرافی از تخمدان
شما میتواند برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه پوست، مو، لیزر و زیبایی، همچنین نکات مربوط به پرمویی یا هیرسوتیسم در زنان ، از خانم دکتر هما فاتحی به لینک سوالات کاربران مراجعه نمایید و جهت مراجعه حضوری به مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.
درمان هیرسوتیسم در زنان
- داروهای خوراکی ضد بارداری: قرص های کنترل بارداری یا سایر داروهای ضد بارداری هورمونی که محتوی استروژن و پروژسترون هستند، هیرسوتیسمی را که بر اثر تولید آندروژن ایجاد شده باشد، درمان می کنند. داروهای خوراکی ضد بارداری، درمانی رایج برای پرمویی در زنانی است که نمیخواهند باردار شوند. ممکن است عوارض جانبی ممکن شامل تهوع و سردرد را به همراه داشته باشد.
- آنتی آندروژن ها: این نوع از داروها مانع اتصال آندروژنها به گیرنده هایشان در بدن می شوند. گاهی پس از شش ماه، مصرف داروهای خوراکی ضد بارداری تجویز می شوند، البته اگر داروهای خوراکی ضد بارداری به اندازه کافی مؤثر نباشند. رایج ترین آنتی آندروژن استفاده شده برای درمان هیرسوتیسم اسپیرونولاکتون (آلداکتون، کاروسپیر) است. نتایج مصرف آن معتدل بوده و حداقل شش ماه زمان میبرد تا اثرات خود را نشان دهد. عوارض جانبی احتمالی شامل بی نظمی در قاعدگی است.
- کرم های موضعی: افلورنیتین (وانیژا) کرمی تجویزی مخصوص رفع موهای زائد صورت زنان است و باید دو بار در روز به طور مستقیم و در ناحیه درگیر روی صورت استعمال شود. این کرمها، به رشد آهسته موهای جدید کمک میکند؛ اما رشد موها متوقف نخواهد شد. برای نتیجه بهتر می توان از لیزر درمانی نیز استفاده کرد.
- لیزر درمانی: برای رفع موهای زائد با لیزر ، اشعه ای از نور به شدت متمرکز (لیزر) از پوست شما عبور کرده تا فولیکولهای مو را تخریب و از رشد مو جلوگیری کند. ممکن است دوره درمانی شما چندین جلسه طول بکشد. برای افرادی که موهای زائد مشکی، قهوه ای یا بور دارند این روش معمولاً گزینه بهتری از الکترولیز است. با پزشک خود درباره خطرها و منافع لیزرهای متفاوت که برای این روش استفاده میشود، صحبت کنید. افراد با پوست سبزه یا رنگدانههای تیره در معرض خطر بیشتری ناشی از عوارض جانبی لیزرهای خاصی هستند. عوارضی چون روشن یا تیرهتر شدن رنگ پوست طبیعی، تاول زدن و التهاب.
- الکترولیز: این درمان شامل ورود سوزنی بسیار کوچک به داخل هر فولیکول مو است. سوزن جریان الکتریکی کوتاهی را به منظور آسیب و در نهایت تخریب فولیکول ساطع می کند. برای افرادی با موهای طبیعی به رنگ سفید یا بلوند، الکترولیز گزینه بهتری از لیزر درمانی محسوب میشود. الکترولیز ممکن است دردناک باشد، استفاده از کرمهای بیحسی میتواند درد را اندکی کاهش دهد.
تزریق چربی از موثرترین اقدامات جوانسازی پوست هستند که توسط دکتر هما فاتحی در اصفهان قابل انجام میباشند. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روشها و هماهنگی با مطب دکتر فاتحی با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بررسی تفاوت لیزر با الکترولیز در رفع موهای زائد
تاریخ انتشار : 1403-03-31تاریخ بروز رسانی : 1403-04-03 -
نکته های لیزر موهای زائد
تاریخ انتشار : 1394-08-18تاریخ بروز رسانی : 1400-06-12 -
ویژگی های بهترین مراکز لیزر موهای زائد
تاریخ انتشار : 1400-09-13تاریخ بروز رسانی : 1400-09-14 -
چگونگی عملکرد لیزر در حذف موهای زائد
تاریخ انتشار : 1393-05-06تاریخ بروز رسانی : 1403-04-06 -
آیا لیزر موهای زائد عوارض دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-05-12تاریخ بروز رسانی : 1400-05-13
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .