علت ابتلا به آلبینیسم یا زالی
رنگ پوست، چشمها و موها از رنگدانه هایی به نام ملانین به وجود میآید. در واقع رنگدانهها توسط ژنهایی در بدن کنترل میشوند. در دنیا میلیاردها نفر با رنگ پوست، مو و چشمهای متفاوت وجود دارند که تمام این رنگها حاصل ۶ ژن اصلی در بدن است. اگر این ژنها معیوب باشند، بدن قادر به تولید ملانین نخواهد بود. به همین دلیل پوست، مو و چشمهای فرد کم رنگ یا بی رنگ خواهد شد. آلبینیسم یا زالی نامی است که روی این اختلالات گذاشته اند. ازدواج آلبینیسم یکی از دلایل گسترش این بیماری ژنتیکی در بین افراد است. آلبینیسم یا زالی مجموعه ای از اختلالات ژنتیکی است که باعث بی رنگ یا کم رنگ شدن پوست، مو و چشم ها میشود. در واقع آلبینیسم با تأثیرگذاری روی تولید ملانین (رنگ دانه ای که باعث ایجاد رنگ در پوست، مو و چشمها میشود) مشکلاتی را برای ظاهر و حتی بینایی افراد به وجود میآورد.
علت ابتلا به آلبینیسم یا زالی
آلبینیسم در اثر جهش در چندین ژن ایجاد میشود. هرکدام از این ژنها دستورالعمل ساخت یکی از چندین پروتئین دخیل در تولید ملانین را بر عهده دارند. ملانین توسط سلولهایی به نام ملانوسیت تولید میشوند که در پوست و چشمهای شما یافت میشوند. یک جهش ممکن است باعث نبود هیچ ملانینی و یا کاهش قابل توجه در میزان آن شود. در برخی انواع آلبینیسم، یک شخص باید دو نسخه از یک ژن جهش یافته هرکدام از یک والد را به منظور داشتن بیماری به ارث ببرد (وراثت مغلوب).
علائم زالی
علائم و نشانه های آلبینیسم در پوست، مو و رنگ چشم و بینایی مشخص می شود.
پوست و مو
شناخته شده ترین شکل آلبینیسم در مو و پوست است که رنگ بسیار روشن و سفیدی پیدا می کنند. رنگ مو می تواند از سفید تا قهوه ای باشد. این افراد اگر در معرض نور خورشید قرار بگیرند دچار مشکلات زیر می شوند:
کک و مک
خال پوستی با یا بدون رنگدانه (خال بدون رنگدانه به رنگ صورتی است).
آفتاب سوختگی و عدم توانایی برنزه شدن
رنگدانه های پوستی، در برخی از افراد مبتلا به بیماری زالی هرگز تغییر نمی کند؛ اما در برخی دیگر تولید ملانین ممکن است در دوران کودکی و نوجوانی آغاز شود یا افزایش یابد و همین امر می تواند منجر به تغییر رنگ پوست و مو شود.
رنگ چشم
مژه ها و ابروها اغلب رنگ پریده اند. رنگ چشم می تواند از آبی بسیار روشن تا قهوه ای باشد و با افزایش سن ممکن است تغییر کند. کمبود رنگدانه در قسمت رنگی چشم باعث می شود تا عنبیه های چشم شفاف باشند. این بدان معنی است که عنبیه چشم نمی تواند نور را به طور کامل در چشم مسدود کند. به همین دلیل، چشم این افراد وقتی در معرض نورهای خاصی قرار می گیرند چشم شان قرمز شود. اختلال بینایی یکی از ویژگی های اصلی بیماری زالی است. مشکلات زیر ممکن است برای این افراد رخ دهد:
- حرکت سریع و غیر ارادی در عقب و جلو چشم ها (نیستاگموس)
- حرکات سر غیر طبیعی مانند کج شدن سر برای کاهش حرکات غیر ارادی چشم و دیدن بهتر
- نزدیک بینی یا دور بینی شدید
- حساسیت به نور (فوتوفوبیا)
- انحنای غیرطبیعی سطح جلوی چشم یا عدسی داخل چشم (آستیگماتیسم) که باعث تاری دید می شود.
- رشد غیر طبیعی شبکیه و کاهش دید
- نابینایی کامل
اگر ساکن اصفهان هستید؛ علاوه بر درمان مشکلات پوست و مو ، برای رفع انواع لک پوست ، بوتاکس تعریق ، جوانسازی پوست گردن و صورت ، تزریق چربی ، لیزر موی زائد و بسیاری دیگر از اقدامات مربوط به پوست و زیبایی، نیز میتوانید به کلینیک پوست دکتر هما فاتحی مراجعه نمایید. جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
تشخیص زالی
علائم آلبینیسم معمولاً از بدو تولد در ظاهر کودک مشهود است. در این شرایط مو، پوست و چشم کودک برای آزمایش رنگدانهها معاینه میشود. ازآنجاییکه آلبینیسم میتواند مشکلات بینایی به وجود آورد، ممکن است کودک به یک متخصص چشم ارجاع داده شود.
از آزمایش الکترودیاگنوتیک نیز برای تشخیص آلبینیسم کمک میگیرند. در این آزمایش الکترودهای کوچکی به پوست سر کودک میچسبانند تا اتصالات چشمها به بخشی از مغز که بینایی را کنترل میکند، آزمایش کنند؛ اما دقیقترین راه تشخیص آلبینیسم، آزمایش ژنتیک است که برای تشخیص ژنهای معیوب مربوط به آلبینیسم انجام میشود.
عوارض زالی
آلبینیسم یا زالی میتواند عوارض پوستی و چشمی و همچنین چالشهای اجتماعی و عاطفی به همراه داشته باشد که در ادامه به توضیح هرکدام میپردازیم.
- عوارض چشم: مشکلات بینایی که بالاتر توضیح دادیم، میتواند یادگیری، اشتغال و توانایی در رانندگی را تحت تأثیر قرار دهد.
- عوارض پوستی: افراد مبتلا به آلبینیسم پوست حساسی دارند که به نور و آفتاب واکنش نشان میدهد. آفتابسوختگی یکی از جدیترین عوارض مرتبط با آلبینیسم است. درنتیجه این بیماری خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
- چالشهای اجتماعی و عاطفی: واکنشهای سایر افراد با مبتلایان به آلبینیسم ممکن است تبعیضآمیز بوده و تأثیری منفی روی آنان بگذارد. این افراد بهعلت داشتن ظاهری متفاوت ممکن است مورد آزار و اذیت و زورگویی قرار بگیرند. همچنین تفاوت ظاهری آنها با دیگران میتواند باعث کاهش عزتنفس، افزایش استرس و حتی انزوای اجتماعی آنها شود.
درمان آلبینیسم یا زالی
در حال حاضر برای این بیماری درمانی وجود ندارد؛ اما روشهای درمانی ژنتیکی برای این بیماری درحالتوسعه هستند. تاکنون دانشمندان توانستهاند با اصلاحات ژنی در پوست و موهای موشهای آزمایشگاهی تغییراتی را ایجاد کنند؛ اما تا کاربرد این آزمایشها برای انسان زمان لازم است. بهترین توصیه برای این بیماران محافظ از پوست در برابر تابش خورشید است.
روشهای موثری مانند بلفاروپلاستی ، تزریق فیلر وچربی، مزوتراپی زیر چشم و ... برای جوانسازی اطراف چشم وجود دارد که توسط هما فاتحی در اصفهان قابل انجام می باشند. لطفا جهت هماهنگی با مطب دکتر فاتحی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
درماتیت آتوپیک یا اگزمای شیرخوارگی چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-06-16تاریخ بروز رسانی : 1402-01-30 -
فوردایس چیست؟، ضایعات فوردایس تناسلی
تاریخ انتشار : 1401-04-29تاریخ بروز رسانی : 1402-01-31 -
بیماری لوپوس چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-02-05 -
درماتیت تماسی چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-07-16تاریخ بروز رسانی : 1400-07-22 -
علل و درمان خشکی پوست
تاریخ انتشار : 1398-08-09تاریخ بروز رسانی : 1400-11-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .