چه بیماریهایی ایجاد خارش پوست میکنند؟
خارش پوست، حس ناخوشایندی در پوست است که شما را به خراشیدن و خاراندن پوست خود تحریک میکند. خارش پوست از علائم مشخصه بسیاری از بیماریهای پوستی و از نشانههای غیرمعمول برخی از بیماریهای سیستمیک است. این خارش ممکن است موضعی یا عمومی باشد و میتواند به عنوان یک بیماری حاد یا مزمن رخ دهد. خارش پوست یک احساس تحریککننده و غیرقابلکنترل است.
دلایل احتمالی خارش میتواند شامل انواع بیماریهای پوستی خارشدار باشد. اگر علت آن واضح نیست، باید برای خارش به پزشک مراجعه کنید. یک پزشک میتواند علت اصلی را پیدا کند و درمانهایی برای تسکین ارائه دهد. چندین درمان خانگی مانند کرمهای بدون نسخه و مرطوب کنندهها برای خارش مؤثر هستند. در ادامه انواع بیماریهای پوستی خارشدار را به شما معرفی میکنیم.
بیماریهای پوستی از شایع ترین علل مراجعه به کلینیک های پوست و مو است که یکی از عمده ترین آنها، بیماریهای پوستی خارش دار است. شما میتوانید برای تشخیص و درمان این بیماریها، به دکتر همافاتحی در اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره و هماهنگی با مطب، با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
بیماری درماتوگرافی
اگر بعد از خاراندن آرام بدن، رد باریک برجسته و قرمز رنگی روی پوست باقی بماند که محو شدن آن ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد، ممکن است فرد مبتلا به بیماری درماتوگرافی باشد. هنوز علت دقیق این بیماری مشخص نیست؛ اما پزشکان میگویند اضطراب، عفونتها، مواد آلرژیزا یا داروهایی مثل پنیسیلین میتواند علت بروز این مشکل باشد. درماتوگرافی یک مشکل پوستی جدی است که بر اثر آن پوست به تماس حساس میشود و هیستامین زیادی تولید میکند
احتمال بروز این برجستگیها در محل تماس و نقاطی که با لباس پوشیده شده بیشتر است. تشخیص این بیماری آسان است؛ اما در اغلب موارد تشخیص داده نمیشود؛ چون برای شخص مبتلا آنقدر شدید و آزاردهنده نیست که به خاطر آن به یک متخصص پوست مراجعه کند
بیماری گال
بیماری گال یک بیماری پوستی مسری همراه با خارش شدید است که این خارش جوشهای ریز قرمزرنگی را در پوست ایجاد میکند. اين بيماری شايعترين بیماری پوستی خارشدار در جهان است و به نامهای گال، جرب یا Scabies هم شناخته میشود. در واقع نام این بیماری از واژه لاتینی به معنای «خاراندن» نشأت گرفته است.
عامل ايجاد كننده گال كه «هيره» ناميده میشود، بعد از ورود به بدن فرد در پوست زندگی میکند و زیر پوست برای خود سوراخها و کانالهای زیرپوستی را ایجاد میکند.
آلرژی غذایی
این نوع از انواع بیماریهای پوستی خارشدار یک وضعیت اورژانسی پزشکی است. مراقبتهای فوری ممکن است لازم باشد. زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن شما به مواد رایج موجود در غذاها یا نوشیدنیها واکنش نامناسبی نشان دهد. علائم از خفیف تا شدید است و شامل عطسه، خارش چشم، تورم، بثورات پوستی، کهیر، گرفتگی معده، حالت تهوع، استفراغ و مشکل تنفس است. بسته به پاسخ سیستم ایمنی بدن شما، علائم ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت پس از مصرف غذایی رخ دهد که باعث واکنش آلرژیک شود. غذاهای محرک آلرژی عبارتند از: شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی، ماهی، صدف، آجیل درخت، گندم و سویا
کاندیدا
- معمولاً در چینهای پوستی (زیر بغل، باسن، زیر پستان، بین انگشتان دست و پا) ایجاد میشود.
- با خارش، سوزش و سوختگی بثورات قرمز با ظاهر مرطوب و پوسته خشک در لبههای بثورات شروع میشود.
- با تاول و جوشهایی که ممکن است به باکتری آلوده شوند، به ترک پوست و درد منجر میشود.
درماتیت آتوپیک یا اگزما
در این اختلال، لکههای خشک، پوسته پوسته یا بثورات برآمده را روی پوست خود میبینید. علت اگزما هنوز روشن نیست؛ اما معمولاً خارش پوست در اگزما شدید است. کودکانی که در خانوادهی خود سابقهی آسم یا حساسیت (آلرژی) دارند، بیشتر ممکن است به اگزما دچار شوند. حساسیتهای غذایی خاص و خاراندن پوست، اگزما را بدتر میکند.
درماتیت تماسی
این بثورات خارشدار ناشی از واکنش به چیزی است که در تماس با پوست است. تشخیص علت ایجاد این بثورات گاهی نیازمند بررسی فراوان است. فلزات موجود در جواهر، لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات پاککنندهای که استفاده میکنید، ممکن است علت درماتیت تماسی باشند. پیچک سمی نیز نوعی درماتیت تماسی را ایجاد میکند. برای درمان درماتیت تماسی باید از چیزهایی که فکر میکنید علت ایجاد آن است، بپرهیزد.
خشکی پوست
اگر پوستتان خشک باشد، با خارش متوجه خشکی آن میشوید. خشکی پوست، به ویژه، در فصل زمستان و در مکانهایی که هوا خشک است، بدتر میشود. این مشکل با افزایش سن، شایعتر میشود.
پسوریازیس (بیماری پوستی صدف)
در این بیماری، بدن شما سلولهای پوستی را بیشازاندازه تولید میکند. این سلولها در لکههای التهابی خارشدار روی سطح پوست جمع میشوند. پسوریازیس نتیجهی فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی است.
بیماری کلیوی
بیماریهای کلیه هم میتوانند علائم خود را روی سطح پوست بروز دهد و در موارد شدید موجب خارش پوست شوند. کلیهها مواد و عناصر خطرناک و سمی را در درون سیستم بدن تصفیه میکنند. اگر در اثر بیماری کلیه این عمل بهدرستی انجام نگیرد، متابولیتهایی ساخته میشود که در سطح پوست جمع شده و موجب خارش آن میشود.در حقیقت، ۴۰% از افرادی که در مرحله نهایی بیماری کلیوی خود هستند، به خارش پوست دچار میشوند.این نوع از خارش سطح وسیعی از پوست را در برمیگیرد و خارش بدن در شب به بالاترین حالت خود میرسد.
بیماری نخاعی
ظاهر شدن خارش مداوم وسط کمر (بدون جوش یا دانه) میتواند نشانهی نوروپاتی، نشانهای از عصبانیت باشد. قبل از ارائه درمان، پزشکان ابتدا بیماری نخاعی را به عنوان یک علت، شناسایی میکنند. تحقیقات نشان داده است که بیماری ستون فقرات، چه به علت سن یا آسیب، میتواند بر عصب فشار وارد کند و آن را خراب کند که باعث احساس خارش در پوست میشود.
خارشهای نوروپاتی ممکن است در یک سمت بدن و یا هر دو طرف رخ دهد، اما اگر خراش تسکین نداشته باشد، هشداری بزرگ است. خارش، اغلب تشدید میشود. هنگامیکه بیماری نخاعی یا سایر بیماریها اتفاق افتاد، ممکن است خارش عصبی با کرم کپسایسین که از فلفل داغ گرفته شده است، درمان شود. این روش برای سوزاندن اعصاب به طور نامنظم بر روی پوست شلیک میشود.
آبلهمرغان
- ظهور تاولهای قرمز و پرآب در نواحی مختلف بدن
- ناراحتی پوست با تب، خارش،بدن درد، گلودرد یا از دست دادن اشتها همراه است.
سیروز کبدی
سیروز کبدیهم یکی دیگر از دلایل خارش بدن است.
لنفوم
از 5 تا 30 درصد لنفوم ها مانند هوجکین و غیر هوجکین می تواند خارش داشته باشد، خارش با تحریک یا بدون تحریک، میتواند اولین علامت بیماری هوجکین باشد که احتمالاً ناشی از سیتوکین ها، مولکولهای سیگنال سلولی است که موجب التهاب در پاسخ به عفونت میشود. اگر پزشک شما به لنفوم شک کند، ممکن است اشعه ایکس تجویز کند تا بیماری را از بین ببرد. اگر این بیماری تشخیص داده شد، خارش پس از شروع شیمیدرمانی یا پرتودرمانی به زودی متوقف خواهد شد.
راش پوستی
راش پوستی یا بثورات پوستی به حالت خاصی گفته میشود که مانند برآمدگیهای قرمز رنگ در نقاط مختلف پوست ایجاد میشود و خصوصیت بارز آن ایجاد خارش شدید است. بعضی مواقع نیز حالت ملتهب یا پوستهپوسته شده را ایجاد میکند. راشها شامل انواع گوناگون میباشند و در بیماریهای مختلف شاهد ایجاد بثورات و راش هستیم که از علائم آن بیماری هستند.
علائم خارش پوست
گاهی ممکن است نواحی کوچکی از بدن مانند بازو و یا پاها دچار خارش شوند و گاهی کل بدن درگیر می شود. ممکن است خارش پوست هیچگونه تغییر قابلتوجهی را در پوست ایجاد نکند. خاراندن بیشتر پوست میتواند باعث خارش بیشتر پوست شود.
تشخیص خارش پوست
در تشخیص علت بروز خارش، پزشک به معاینه فیزیکی و سوابق پزشکی میپردازد. اگر تشخیص داده شود که شرایط پزشکی، علت بروز خارش است، تستهای زیر از سوی پزشک درخواست خواهد شد:
- آزمایش خون به منظور بررسی مواردی مانند کم خونی
- تستهای تیروئید، کبد و کلیه
- اشعه ایکس از قفسه سینه: این تست میتواند بزرگ شدن غدد لنفاوی را نشان دهند، موردی که میتواند با خارش همراه باشد.
زمان مراجعه به پزشک
در موارد زیر حتماً به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید:
- اگر خارش پوستتان بیشتر از دو هفته طول کشیده است و با اقدامات خود مراقبتی بهبود نمییابد.
- اگر شدید است و شما را از روال روزانهی خود منحرف میکند یا مانع از خواب شما میشود.
- به طور ناگهانی پدیدار میشود و به آسانی قابل توضیح نیست.
- تمام بدن شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
- اگر با علائم و نشانههای دیگر مانند خستگی شدید، کاهش وزن، تغییر در عادات دفع یا دفعات دفع ادرار، تب یا قرمزی پوست همراه است.
چنانچه این وضعیت درمان نمیشود و سه ماه ادامه دارد، به یک پزشک برای بررسی بیماری پوستی و یک متخصص داخلی برای بیماریهای دیگر مراجعه کنید. بیشتر ما دستکم یکبار در طول زندگی خود خارش پوست را تجربه کردهایم؛ اما گاهی خارش پوست طولانی و آزاردهنده میشود. همانطور که خواندید خارش پوست، علتهای مختلفی دارد و در بیشتر اوقات با تشخیص علت خارش میتوانید آن را متوقف کنید.
درمان خارش پوست
درمان خارش پوست با توجه به علت بروز آن در نظر گرفته میشود. اگر درمانهای خانگی کمکی به بهبود خارش نکنند، دارو و یا سایر روشهای درمانی از سوی پزشک تجویز خواهد شد:
- استفاده از کرمها و پمادهای نرمکننده
- کرمها و پمادهای کورتونی: اگر پوست دچار خارش و قرمزی شود، استعمال پماد و کرم در ناحیه درگیر درمان مناسبی خواهد بود. مرطوب نگه داشتن پوست به جذب بهتر دارو کمک خواهد کرد.
- داروهای خوراکی: مهارکنندههای انتخابی سروتونین می توانند به درمان انواعی از خارشهای مزمن کمک کنند.
- نوردرمانی: نوردرمانی به این صورت است که بیمار در معرض نور مخصوصی قرار خواهد گرفت. نیاز است این درمان در چند جلسه انجام شود تا خارش تحت کنترل دربیاید.
از دیگر اقداماتی که در منزل و به منظور کنترل و بهبود خارش میتوان انجام داد، عبارت است از:
- شناسایی عوامل مؤثر در بروز خارش
- مرطوب نگهداشتن پوست
- استفاده از کرمها و لوسیون ها و خنک نگه داشتن پوست
- خودداری از خاراندن پوست تا حد امکان
- دوری از استرس
- مصرف داروهای آلرژی
کلینیک پوست و مو دکتر هما فاتحی در اصفهان افتخار دارد که در حداقل زمان انتظار پاسخگوی نیاز شما عزیزان در زمینه های جوانسازی پوست، لیزر موهای زائد، تزریق ژل و ... میباشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کلوئید چیست ؟
تاریخ انتشار : 1395-08-10تاریخ بروز رسانی : 1400-06-12 -
علت ابتلا به آلبینیسم یا زالی
تاریخ انتشار : 1401-07-18تاریخ بروز رسانی : 1402-01-30 -
درماتیت تماسی چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-07-16تاریخ بروز رسانی : 1400-07-22 -
مشکلات و بیماری های پوستی ناشی از کمبود ویتامین آ
تاریخ انتشار : 1401-09-14تاریخ بروز رسانی : 1402-01-30 -
پسوریازیس سر و نکاتی که باید بدانید
تاریخ انتشار : 1401-03-14تاریخ بروز رسانی : 1402-02-05
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .