مبتلایان به کهیر چه بخورند و چه نخورند؟
کهیر نوعی عارضه پوستی است که نتیجهی حساسیت بدن به مادهای حساسیت زا (آلرژن) است. کهیر پاسخی به آزادسازی هیستامین توسط بدن است. هیستامین زمانی آزاد میشود که فرد به خوراکی، دارو یا سایر عوامل حساسیتزا واکنش نشان بدهد. هیستامین میتواند واکنش بدن به عفونت، استرس، آفتاب سوختگی و تغییرات دمایی نیز باشد. کهیر بهصورت دانههای ریز یا بخشی وسیعتر در پوست دیده شده و باعث خارش پوست ، تورم و قرمزی آن میشود. معمولاً کهیر، بدون درمان پس از چند ساعت از بین میرود؛ اما گاهی اوقات ممکن است تا مدتها باقی بماند و موجب ناراحتی فرد شود. تنظیم رژیم غذایی ممکن است علائم کهیر را تسکین دهد. برخی آزمایشات محدود نشان می دهد که تغییرات رژیم غذایی ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
عوامل ایجاد کهیر
مواد غذایی مانند آجیل، شکلات، ماهی، گوجه فرنگی، تخم مرغ، توت فرنگی، شیر، افزودنیهای غذایی، میوههای تازه بهویژه مرکبات و داروهایی از قبیل پادزیستها (آنتیبیوتیکها) مانند پنیسیلین، مسکنها مانند آسپیرین، کدئین، ایندومتاسین، خوابآورها، ویتامینها و تقریباً هر نوع دارویی میتواند ایجاد کهیر کند.
سایر مواردی که میتواند منجر به کهیر شود، موارد زیر هستند:
- نیش حشرات یا گزشها
- محرکهای فیزیکی نظیر فشار، سرما، گرما، ورزش یا تابش آفتاب
- لاتکس
- تزریق خون
- عفونتهای باکتریایی، شامل عفونت مجاری ادراری و گلودرد چرکی
- عفونتهای ویروسی، شامل سرماخوردگی، مونونوکلئوز عفونی و هپاتیت
- حیوان خانگی
- گرده
- برخی گیاهان
علائم آلرژی خوراکی
شایعترین علائم و نشانههای آلرژی خوراکی شامل موارد زیر است:
- سوزن سوزن شدن یا خارش دهان
- کهیر، خارش یا اگزمای پوست
- تورم لبها، صورت، زبان و گلو یا سایر قسمتهای بدن
- خس خس سینه، گرفتگی بینی یا مشکل در تنفس
- درد شکم، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، سبکی سر یا غش کردن
- آنافیلاکسی
انواع کهیر
- کهیر حاد، کهیری است که کمتر از ۶ هفته طول میکشد. در بسیاری موارد تعیین علت این نوع کهیر آسان است و با رفع علت، کهیر بهبودی پیدا میکند.
- کهیر مزمن، کهیری است که بیش از ۶ هفته طول بکشد. تشخیص علت این نوع کهیر بسیار مشکل است و فقط در تعداد خیلی کمی از بیماران میتوان به علت آن پی برد. هیچ آزمایش تشخیصی اختصاصی برای این نوع کهیر وجود ندارد.
- کهیر فیزیکی: حملات مکرر کهیر در افراد میتواند ناشی از تماس عوامل فیزیکی مثل نور آفتاب، سرما، گرما، آب، تعریق و فشار موضعی باشد. معمولاً در این حالت بیماران خود متوجه عامل ایجادکننده میشوند. استرسهای روحی و افسردگی باعث تشدید بیماری کهیر مبتلایان میشود و موجب افزایش خارش و گسترش آن میشود.
تشخیص کهیر
- آزمایش آلرژی (روی پوست یا آزمایش خون)
- کارکرد خون (برای تشخیص یک بیماری یا عفونت)
- بیوپسی پوست
برای انجام بیوپسی پوست، پزشک یک قطعه کوچک از پوست آسیب دیده شما را جدا می کند تا آن را در زیر میکروسکوپ بررسی کند.
خوراکی های تشدیدکننده کهیر
اگرچه ممکن است فردی با خوردن نوعی غذای خاص، واکنش حساسیتی نشان دهد و فرد دیگری با خوردن همان غذای خاص، هیچ حساسیتی نداشته باشد؛ ولی بهطورکلی میتوان گفت برخی از غذاها عامل ایجاد کهیر هستند. تخممرغ، محصولات لبنی، گوشت، شکلات، گندم و آجیل از جمله این مواد غذایی میباشند. برخی از مواد افزودنی و مواد نگهدارنده همچون بنزوآت، تارتازین و سولفیتها، مواد نگهدارنده ضدباکتری و میکروبی هستند که در تهیه محصولات مختلف مثل نوشابهها مورداستفاده قرار میگیرند. این مواد میتوانند حساسیتزا باشند. تارتازین از جمله مواد رنگی است که معمولاً در آب نبات، شیرینیها، نوشابه، چیپس، کنسرو، غلات فرآوری شده، سس و سوپهای فوری یافت میشود. سولفیتها برای تهیه غذاهای بستهبندی و ... استفاده میشوند. بهترین راه پیشگیری، دوری از این مواد مصنوعی است.
خوراکی های مناسب در درمان کهیر
کاهش امگا ۶ و افزایش امگا ۳
امگا ۶، اسیدهای چربی هستند که مقادیر معینی از آنها برای حفظ عملکرد مناسب بدن کافی است و مقدار بیش از حد آن برای افراد مبتلا به کهیر مضر است. مصرف بیش از حد امگا ۶ میتواند موجب التهاب شود و تولید پروستاگلاندین التهابی را افزایش دهد. از سوی دیگر اسیدهای چرب امگا ۳ خاصیت ضد التهابی دارند. بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که اجداد ما این دو نوع چربی را به مقدار مساوی مصرف میکردند، حتی مدرنترین رژیمهای غذایی در کشورهای غربی نیز حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا ۶ و مقداری امگا ۳ هستند. با کمی تغییر در رژیم غذایی میتوان مقدار دریافتی این دو نوع اسید چرب را به تعادل رساند. به سادگی با مصرف کمتر روغنهای گیاهی همچون ذرت و دانه آفتابگردان (که مملو از امگا ۶ هستند)، این کار را انجام دهید. اسیدهای چرب امگا ۳ را نیز میتوان با افزایش تخم کتان، گردو، سویا و ماهیهای آب سرد مانند ماهی آزاد، به حد تعادل رساند.
ویتامین C
اگرچه پژوهشها نشان میدهند که توانایی ویتامین C برای کاهش علائم کهیر محدود است؛ ولی در تئوریها آمده که مقادیر بالای ویتامین C به کاهش آزاد شدن هیستامین در بدن کمک میکند و موجب شکسته شدن سریع هیستامینها میشود. اثرات مثبت ویتامین C ممکن است به همراه مصرف ویتامین E افزایش یابد؛ زیرا این دو ویتامین تأثیر یکدیگر را تقویت میکنند.
غذاهای غنی از کوئرستین
مصرف غذاهای غنی از کوئرستین، مانند پیاز قرمز به کاهش علائم کهیر کمک میکند. کوئرستین بیوفلاونوئیدی است که حاوی آنتیاکسیدان بوده و خواص ضدالتهابی و ضدهیستامینی دارد. شواهد حاکی از آن است که میتواند در افراد مستعد، کهیر را کنترل کند. برخی از بهترین منابع غذایی کوئرستین عبارتند از: سیب، پیاز قرمز، کلم بروکلی، انگور قرمز، گیلاس، چای، تمشک، توتها و زغال اخته.
اگر ساکن اصفهان هستید؛ علاوه بر درمان مشکلات پوست و مو ، برای رفع انواع لک پوست ، بوتاکس تعریق ، جوانسازی پوست ، تزریق چربی ، لیزر موی زائد و بسیاری دیگر از اقدامات مربوط به پوست و زیبایی، نیز میتوانید به کلینیک پوست دکتر هما فاتحی مراجعه نمایید. جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32245018 - 031 تماس حاصل فرمایید.
درمان کهیر
کهیرهای خفیف معمولاً بدون نیاز به انجام اقدامات درمانی بهبود مییابند. اقدامات درمانی با تمرکز بر از بین بردن علل زمینهای مانند محرکها انجام میشود.
دارو
برای درمان کهیر، داروهای متعدد تجویزی و بدون نیاز به نسخه پزشک وجود دارد. در برخی موارد ترکیبی از داروها باید استفاده شود. داروهای زیر برای درمان کهیرهای پوستی به کار برده میشود. برخی داروهای تجویزی که برای درمان کهیرهای پوست و آنژیودم به کار برده میشوند عبارتند از:
- آنتیهیستامینهای خوراکی: این داروها تولید هیستامین را در بدن متوقف کرده و به کاهش علائم کهیرهای پوستی کمک میکنند. به هر حال برخی داروها نمیتوانند بیماریهای زمینهای را درمان کنند. آنتیهیستامینهای خوراکی میتوانند به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر مانند آنتاگونیستهای H-2 مصرف شوند. میزان دوز مصرفی داروها متفاوت بوده و برخی از بیماران باید چند روز این داروها را مصرف کنند تا کهیرهای ظاهر شده روی پوستشان به طور کامل برطرف شود.
- کورتیکواستروئیدها: مانند پردنیزون به سرعت عمل کرده و میتوانند به مدت کوتاهی برای رفع کهیرها مورد استفاده قرار گیرند. پردنیزون به کاهش تورم، قرمزی و خارش پوست کمک کرده و از بازگشت دوباره کهیرها پیشگیری میکند. در موارد شدید، کورتیکواستروئیدها ممکن است به شکل تزریقی و تزریق در ورید به کار برده شوند. این داروها میتوانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند بنابراین این داروها باید با احتیاط و در حداقل دوز مؤثر استفاده شوند.
- داروهای ضد خارش: درمان استاندارد برای رفع کهیر و آنژیودم مصرف آنتیهیستامین، داروهای ضد خارش، ضد تورم و دیگر داروهای برطرفکننده علائم آلرژی است.
- داروهای ضدالتهابی: برای کهیرهای شدید یا آنژیودم، پزشکان ممکن است داروهای خوراکی کورتیکواستروئیدی مانند پردنیزون را برای کاهش تورم، قرمزی و خارش پوست تجویز کنند.
- داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن: اگر مصرف داروهای آنتیهیستامین و کورتیکواستروئیدها مؤثر واقع نشدند، پزشک ممکن است داروهایی که بیش فعالی سیستم ایمنی بدن را آرام میکنند تجویز نمایند.
- داروهای مسکن و ضد تورم: کهیرهای مزمن و آنژیودم ممکن است با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی که به آنها آنتاگونیست لکوترین گفته میشود درمان شوند.
- داروهای کنترلکننده پروتئین خون: اگر شما به صورت ارثی به آنژیودم مبتلا هستید، داروهای متعددی وجود دارند که میتوانند سطح پروتئین خون شما را تنظیم کرده و علائم بیماری شما را کاهش دهند.
- اپینفرین: (تزریق آدرنالین) ممکن است در موارد اورژانسی برای پیشگیری از بروز شوک آنافیلاکتیک (واکنش سریع و حاد آلرژیک) به کار برده شود. بیمارانی که واکنشهای آلرژیک شدید دارند ممکن است نیاز به تزریق اپیپن داشته باشند که میتوانند آن را تزریق کنند. اقدامات درمانی اورژانسی برای کهیرهای شدید شامل تزریق وریدی مایعات و داروهای دیگر برای افزایش فشار و اکسیژن خون میشود که به بهبود تنفس هم کمک میکند.
پیشگیری از کهیر
- اگر سابقهی ابتلا به کهیر را داشتهاید میتوانید با تغییرات سادهای از بروز مجدد آن جلوگیری کنید.
- اگر حساسیت دارید و عامل آن را میدانید، از قرار گرفتن در معرض مادهی محرک خودداری کنید.
- تزریق آمپول آلرژی میتواند احتمال ایجاد کهیر را کاهش دهد.
- اگر اخیراً دچار کهیر شدهاید از پوشیدن لباسهای تنگ و قرار گرفتن در معرض دمای غیر متعادل و رطوبت بالا خودداری کنید.
خطرات کهیر
خاراندن تهاجمی پوست باعث ایجاد زخم و خراشهایی میشود که خطر عفونت ثانویه را بالا میبرند. عوارض احتمالی (اما نادر) کهیر میتواند شامل موارد زیر باشند:
- آنژیوادم
- آنافیلاکسی
- اضطراب
- افسردگی
- کاهش انجام فعالیتهای روزانه
تزریق آنزیم هیالورونیداز برای رفع سریع عوارض فیلر یا ژل در اصفهان توسط دکتر هما فاتحی انجام میپذیرد. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، ساختمان آژند ، بلوک B ، طبقه سوم ، واحد 309
تلفن : 32245018 - 031
موبایل مطب : 09135116500
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چه بیماریهایی ایجاد خارش پوست میکنند؟
تاریخ انتشار : 1400-06-13تاریخ بروز رسانی : 1400-06-14 -
کلوئید چیست ؟
تاریخ انتشار : 1395-08-10تاریخ بروز رسانی : 1400-06-12 -
مشکلات و بیماری های پوستی ناشی از کمبود ویتامین آ
تاریخ انتشار : 1401-09-14تاریخ بروز رسانی : 1402-01-30 -
فوردایس چیست؟، ضایعات فوردایس تناسلی
تاریخ انتشار : 1401-04-29تاریخ بروز رسانی : 1402-01-31 -
علل و درمان خشکی پوست
تاریخ انتشار : 1398-08-09تاریخ بروز رسانی : 1400-11-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .